افغانستانگزارش‌ها

جان‌باختن یک فعال مدنی پس از رهایی از زندان؛ واقعیت چیست؟

حمزه الفت، فعال مدنی سه ماه پس از رهایی از زندان طالبان، سه روز پیش بگونه‌ای مشکوک جان باخت. رسانه‌ها گزارش‌های متفاوتی از چگونگی جان‌باختن او نشر کرده‌اند. تحول پس از صحبت با منابع معتبر محلی، دریافته است که سلامت روان و بدن این فعال مدنی دچار مشکل بوده و او در خانه‌اش در ولایت دایکندی جان باخته است.

حمزه به تاریخ ۲۰ دلو سال ۱۴۰۱ توسط نیروهای استخبارات طالبان در کابل از خانه‌اش در محلی بنام «شهرک جاغوری‌ها» واقع حوزه سیزدهم امنیتی شهر کابل بازداشت شد. طالبان او را پس از ۱۹ ماه زندان، سه ماه پیش آزاد کرده بودند.

یکی از دوستان نزدیک الفت گفته است که او را در ایران ملاقات کرده و وضعیت روحی-روانی الفت خوب نبوده است. بگفته‌ی منبع، «حال روحی‌اش خیلی ضعیف بود وقتی پرسیدم چه شده؟ آهی کشید و سکوت کد، جوابمه نداد.»

گفته می‌شود، طالبان حمزه را در زندان بگونه‌ای فجیع شکنجه کرده‌ و دلیل جان‌باختن او نیز، شکنجه‌های روحی و فزیکی بوده است. دوستان الفت و کسانی‌که با او در ارتباط بوده‌اند معلومات زیادی را در این مورد همگانی کرده‌اند. ذولفقار امید، از رهبران جنبش روشنایی که مدعی است پس از رهایی حمزه از زندان با او صحبت کرده در صفحه‌ی فیسبوکش نوشته است: «…همه دندانهایش را با‌امبور و چکش…کشیده، بخاطر ضربات مکرر‌ با تال آهنی سیستم هاضمه‌اش از کار افتاده است…»

منابع مردمی به رسانه تحول گفته‌اند که حمزه پس از رهایی از زندان طالبان به ایران رفته و اخیرا برگشته بود.

دو منبع که در ماه‌های اخیر با حمزه یک‌جا زندگی کرده‌اند، به تحول گفته‌اند که او در خانه‌اش در روستای «میجان» ولسوالی خدیر ولایت دایکندی، جان‌ باخته است.

منابع مردمی از محل که به دلیل مشکلات امنیتی نمی‌خواهند نام شان در گزارش ذکر شود، دیروز سه‌شنبه (۲ دلو/۲۱ جنوری) در صحبت با تحول گفته اند که حمزه الفت اخیرا از ایران برگشته بود و ناوقت دو شب پیش در خانه‌اش، بصورت ناگهانی، حالش بد شده، از هوش می‌رود و لحظاتی بعد جان می‌دهد. به نقل از منابع، در این هنگام، دوستان الفت که به دیدارش در خانه‌ای او رفته بوده؛ نیز حضور داشته‌اند.

پیکر آقای الفت دوشنبه،۱دلو در روستای “میجان”, زادگاهش به خاک سپرده شده است.

مرگ این فعال مدنی، سه ماه پس از رهایی از زندان طالبان، واکنش‌های زیادی را نیز به همراه داشته است.

ریچارد بنت گزارشگر ویژه حقوق‌بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان خواهان بررسی چگونگی جانباختن این فعال مدنی شده است.
بنت یک‌شنبه،۳۰جدی/ ۱۹ جنوری، در پستی در ایکس نوشته است: «این بسیار ناراحت کننده است و نیاز به بر رسی و پاسخگویی دارد.»

فرشته عباسی پژوهش‌گر افغانستان در دیده‌بان حقوق بشر نیز در پیوند به در گذشت الفت گفته است: «من نمی‌توانم باور کنم که او دیگر بین ما نیست. حمزه فرد باورنکردنی بود که در کنار زنان معترض در دشت برچی ایستاد.»

شماری از فعالین مدنی نیز در شبکه‌های اجتماعی به در گذشت این فعال مدنی واکنش نشان داده و مرگ او را پس از آزادی از زندان نمونه‌ آشکاری از شدت سرکوب دیدگاه‌های مخالف تحت حاکمیت طالبان دانستند.

حمزه عارفی‌زاده، مشهور به حمزه الفت ۳۱ ساله و از فعالین مدنی کشور بود. او از جمله اعضای جنبش روشنایی و جنبش تبسم بوده و در اعتراضات این دو جنبش در حکومت پیشین حضور فعال داشته است. پس از روی‌کار آمدن حکومت طالبان نیز، الفت در اعتراضاتی زنان در غرب کابل، به طرفداری از حقوق آن‌ها، شرکت کرده بود.

دسترسی سریع

جواب دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button