
یوناما: ۱۲۲۵روز ممنوعیت تحصیل ملیونها دختر یک امر ناپسند و تراژیک است
هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان(یوناما) در بیانیهای میگوید، ۱۲۲۵ روز میشود که ملیونها دختر در افغانستان بالاتر از صنف ششم حق تحصیل ندارند و این را یک امر ناپسند و تراژیک خوانده است.
این بیانیه که امروز جمعه،۵ دلو (۲۴ جنوری) به مناسبت روز جهانی تعلیم و تربیه از سوی این نهاد ملل متحد به نشر رسیده می افزاید:« یوناما این مناسبت مهم را با ابراز تأسف و نگرانی عمیق برای میلیون ها دختر افغان که از حق اساسی تعلیم محروم مانده اند، گرامی میدارد.»
دربیانیه به نقل از روزا اوتنبایوا، نماینده خاص سرمنشی عمومی ملل متحد برای افغانستان آمده است که این یک امر ناپسند و تراژیک است که میلیونها دختر افغان از حق تحصیل محروم شدهاند.
اوتانبایوا افزوده است: «هیچ کشوری تا به حال با گرفتن قدرت و پشت سر گذاشتن نیمی از جمعیت خویش پیشرفت نکرده است. مقامات حاکم باید فورا به این ممنوعیت پایان دهند و به همه دختران افغان اجازه دهند که به مکاتب بازگردند.»
به گفته یوناما ۱،۲۲۵ روز میشود که طالبان ممنوعیتی را وضع کرده اند که بنا برآن دختران بالای سن ۱۲ سال نمیتوانند به مکتب بروند. این ممنوعیت، محدودیت های گسترده ای را بر ابتدایی ترین حقوق و آزادی های زنان و دختران اعمال کرده است و افغانستان تنها کشوری در جهان است که زنان و دختران را به صراحت از تمام سطوح تحصیلی محروم می کند.
روز جهانی تعلیم و تربیه هر سال در ۲۴ جنوری از سوی ملل متحد تجلیل میگردد. این سازمان «هوش مصنوعی و آموزش: حفظ توانایی انسانی در دنیایی که بسوی هوشمند سازی روان است» را بعنوان شعار امسال برای تعلیم و تربیه تعیین کرده است.
طالبان پس از به قدرت رسیدن در ۲۴اسد ۱۴۰۰(۱۵اگست۲۰۲۱) زنان را از کار و تحصیل بالاتر از صنف ششم منع کرد.
این ممنوعیت انتقادات گسترده بینالمللی و بعضیاز چهرههای طالبان را به همراه داشت.
دیروز پنجشنبه،۴دلو/۲۳جنوری کریم خان، داد ستان ارشد محکمه جزایی بینالمللی در پیوند به ممنوعیت و اذیت و آزار زنان توسط طالبان، خواستار دستور بازداشت هیبتالله آخند زاده رهبر طالبان و عبدالحکیم حقانی قاضیالقضات این گروه به جرم جنایت علیه بشریت شده است.
چندی پیش عباس استانکزی، معین سیاسی وزارت خارجه طالبان نیز، در نشستی درخوست از محدودیتها علیه زنان و منع تحصیل و کار آنان به شدت انتقاد کرده و آن را حق تلفی نیمی از جمعیت کشور خوانده بود . او همچنین صبغه شرعی و دینی دادن به این ممنوعیتهارا نادرست خوانده و تلویحا آن راناشی از طبیعت شخص رهبری گروه طالبان دانسته بود.