
کریم خان دادستان ارشد محکمه کیفری بین المللی لاهه خواستار باز داشت بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، یوآف گالانت وزیر دفاع این کشور و یحی سنوار، محمد دیاب ابراهیم المصری مشهور به محمد الضیف و اسماعیل هنیه از رهبران حماس شد.
این دادستان ارشد محکمه بین المللی ملل متحد مستقر در لاهه هالند دیروز دوشنبه ۳۱ ثور / ۲۰ می در اعلامیه ای رهبران اسرائیل و حماس را به جنایت علیه بشریت متهم کرد و تأکید کرد که باید حساب پس دهد.
کریم خان گفت، او معتقد است که نتانیاهو، گالانت و رهبران حماس یحیی سنوار، محمد دیاب و اسماعیل هنیه در رابطه با جنگی که بیش هفت ماه در خاورمیانه در جریان است، مسئول جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت در نوار غزه و اسرائیل هستند.
نتانیاهو و گالانت از جمله متهم به گرسنگی دادن به غیرنظامیان به عنوان یک روش جنگی و همچنین کشتارهای بیرویه و حملات هدفمند علیه غیرنظامیان هستند.
در بیانیه دادستان ارشد دیوان بین المللی در مورد اقدامات اسرائیل آمده است: «تأثیرات استفاده از گرسنگی به عنوان یک روش جنگی، همراه با سایر حملات و مجازاتهای دستهجمعی علیه مردم غیرنظامی غزه، به طور حاد، قابل مشاهده و به طور گسترده شناخته شده است.» در بیانیه مشخصا این موارد شامل “سوءتغذیه، تحمیل تشنگی، رنج عمیق و شمار فزاینده مرگ و میر در میان جمعیت فلسطینی، از جمله نوزادان، کودکان و زنان” بوده است.
بیانیه در مورد اسرائیل همچنان می افزاید: «ما اعلام می کنیم که جنایات علیه بشریت به عنوان بخشی از حمله گسترده و سیستماتیک علیه جمعیت غیرنظامی فلسطینیان بر اساس سیاست دولت انجام شده است. این جنایات، طبق ارزیابی ما، تا امروز ادامه دارد.»
همچنان در این بیانیه به عملیات طوفان الاقصی حماس اشاره شده و رهبران ارشد حماس به آنچه که در این بیانیه از آن به عنوان جنایت جنگی یاد شده، مقصر شناخته شده است. در بیانیه گروه حماس به قتل گروگان گیری، تجاوز، جنسی و شکنجه متهم شده است.
واکنشها به در خواست باز داشت
این در خواست واکنش های متفاوتی کشورها را در پی داشته است.
جوبایدن رئیس جمهور ایالات متحده امریکا با اعلام حمایت از اسرائیل این در خواست را مورد انتقاد قرار داده است.
او دیروز دوشنبه ۳۱ ثور/۲۰ می گفت: «هر گونه منظوری که این دادستان میخواهد با اقدامش داشته باشد؛ بین اسرائیل و حماس هیچ شباهتی وجود ندارد.»
بایدن در این سخنان با تأکید بر حمایت از اسرائیل تصریح کرد: «ایالات متحده همیشه در کنار اسرائیل و مقابل تهدیدات علیه امنیت این کشور خواهد ایستاد.»
آنتونی بلینکن وزیر خارجه امریکا نیز آن را «شرمآور» توصیف کرده است.
وزارت خارجه آلمان در واکنش به در خواست باز داشت نتانیاهو گفته است: «درخواست همزمان برای صدور حکم بازداشت علیه نتانیاهو و سران اسلامگرایان افراطی حماس باعث ایجاد یک تصویر نادرست از معادله درگیری جاری است.»
از دیگر سو بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در واکنش به درخواست باز داشتش گفته است: «من هرگونه مقایسه بین کشور دموکراتیک اسرائیل و قاتلان حماس را که توسط خان انجام میشود، رد میکنم.»
نتانیاهو ادامه داد: «با چه جسارتی میتوانید هیولاهای حماس را با سربازان ارتش اسرائیل مقایسه کنید؟»
دیگر مقامات ارشد اسرائیل نیز با جملات مشابه به این در خواست به شدت واکنش نشان داده اند.
سامی ابوزهری، از مقامات ارشد جنبش اسلامی حماس در واکنش به این تصمیم، با انتقاد گفته است «جلاد را با قربانی برابر گرفتن است» و اسرائیل را به ادامه جنگ در غزه «تشویق میکند.»
واصل ابو یوسف عضو کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) با دفاع از حق فلسطینیها برای «دفاع از خود» گفت دیوان کیفری بینالمللی موظف است «حکم بازداشت مقامات اسرائیلی را که دست به نسلکشی در نوار غزه زدند را صادر کند.»
با این حال فرانسه اعلام کرده است که از محکمه بین المللی حمایت میکند.
به گزارش ار.اف،ای رادیو بین المللی فرانسه وزارت خارجه فرانسه دوشنبه ۳۱ ثور/۲۰ می در بیانیه مطبوعاتی از دیوان بین المللی لاهه حمایت کرده است.
به اساس گزارش، در بیانیه آمده است: «فرانسه از دادگاه کیفری بینالمللی، استقلال آن و مبارزه با مصونیت از مجازات در همه شرایط حمایت میکند».
جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز با اعلام حمایت از دیوان بین المللی لاهه، «تعقیب جدیترین جنایات بر اساس قوانین بین المللی» را از اساسی ترین وظایف این دیوان دانسته است.
به گزارش یورو نیوز آقای بورل تأکید کرده است: «وظیفه اصلی دیوان کیفری بینالمللی به عنوان یک نهاد بینالمللی مستقل تعقیب جدیترین جنایات بر اساس قوانین بینالمللی است.»
اقای بورل افزوده است: «همه کشورهایی که اساسنامه دیوان کیفری بینالمللی را تصویب کردهاند، موظف به اجرای احکام این نهاد قضایی هستند.»
کریم خان، دادستان ارشد محکمه کیفری بینالمللی، باید این حکم بازداشت را از یک کمیته متشکل از سه قاضی تقاضا کند و طور اوسط حدود دو ماه طول میکشد تا آنها شواهد را بررسی کنند و تصمیم بگیرند که آیا رسیدگی به این درخواست روی دست گرفته شود، یا خیر.
گفتنی است که اسرائیل و ایالات متحده امریکا جزء ۱۲۴ کشور نیست که دیوان بین المللی لاهه را به رسمیت میشناسند و اساسنامه آن را امضا کرده اند.