افغانستانزنان و حقوق بشر

اعضای سابق نیروهای ویژه بریتانیا از جنایات جنگی این نیروها در افغانستان پرده برداشت

در گزارشی افشاگرانه از برنامه پانورامای بی‌بی‌سی، شماری از اعضای پیشین نیروهای ویژه بریتانیا، برای نخستین‌بار سکوت خود را شکسته و از جنایات جنگی ادعایی همرزمان‌شان در عراق و افغانستان پرده برداشته‌اند. این شهادت‌ها، که از زبان بیش از ۳۰ سرباز سابق ارائه شده، شامل اتهامات سنگینی از جمله قتل افراد غیرمسلح، اعدام کودکان و دستکاری صحنه‌های جرم است.

سربازان سابق سرویس ویژه هوایی (SAS) و نیروی ویژه دریایی سلطنتی بریتانیا (SBS) در گفت‌وگو با بی‌بی‌سی گفته‌اند که کشتار بازداشتی‌ها در خواب، قرار دادن سلاح کنار اجساد برای پنهان کردن واقعیت و رقابت بر سر شمارش کشته‌ها، بخشی از رویه عملیاتی این یگان‌ها بوده است. یکی از آنها تصریح کرده که قتل بازداشت‌شدگان به «روالی عادی» تبدیل شده بود.

در این گزارش همچنین آمده است که حتی کودکانی که تهدیدی محسوب نمی‌شدند، به ضرب گلوله کشته می‌شدند و اعضای تیم‌های عملیات با ایجاد صحنه‌سازی، چنان جلوه می‌دادند که مقتولان مسلح بوده‌اند. یک کهنه‌سرباز از «روانی‌بودن» برخی سربازان صحبت کرده و گفته بعضی از آن‌ها از کشتن لذت می‌بردند.

شهادت‌ها حاکی از آن است که این اقدامات نه تنها در سطوح پایین، بلکه با آگاهی فرماندهان ارشد صورت می‌گرفته و حتی در برخی موارد، مشاوران حقوقی ارتش در تنظیم گزارش‌های جعلی پس از عملیات نقش داشته‌اند تا مانع تحقیقات رسمی شوند.

افشاگری‌ها همچنین فاش می‌کنند که دیوید کامرون، نخست‌وزیر وقت بریتانیا، از طریق حامد کرزی رئیس‌جمهور وقت افغانستان، بارها در جریان نگرانی‌ها درباره کشتار غیرنظامیان قرار گرفته بود؛ اگرچه دفتر وی این مسئله را رد کرده است.

وزارت دفاع بریتانیا در واکنش، اعلام کرده که به‌طور کامل از تحقیقات عمومی در حال انجام حمایت می‌کند و از همه نظامیان پیشین خواسته است اطلاعات خود را ارائه دهند. این در حالی‌ست که تحقیقات کنونی تنها دوره‌ای سه‌ساله را پوشش می‌دهد، اما شهادت‌ها بازه‌ای بیش از یک دهه را در بر می‌گیرند.

این افشاگری‌ها در حالی صورت می‌گیرد که شماری از نیروهای استرالیا نیز به اتهام جنایت جنگی در زمان مأموریت‌شان در افغانستان متهم شدند.

جواب دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button