Uncategorizedافغانستان

یوناما در روز جهانی آزادی مطبوعات خواهان حمایت از رسانه‌ های آزاد در افغانستان شد

هم‌زمان با روز جهانی آزادی مطبوعات، دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) با ابراز نگرانی نسبت به وضعیت روزافزون محدودکننده رسانه‌ها در کشور، خواستار پشتیبانی جدی از آزادی مطبوعات شد.

یوناما در بیانیه‌ی امروز(شنبه، ۱۳ ثور/ ۳ می) به نقل از  رزا اوتنبایوا، نماینده ویژه سرمنشی ملل متحد برای افغانستان و رئیس این اداره نوشته است: «روز جهانی آزادی مطبوعات یادآور نقش مهم خبرنگاران و رسانه‌ها در افغانستان است. رسانه‌ ها بنیاد یک جامعه آگاه و پویا را تشکیل می‌دهند و باید از نقش آنان محافظت شود.»

وی با اشاره به روند نگران‌کننده تضعیف رسانه‌های آزاد در کشور هشدار داده است: «وجود یک سکتور متنوع و سالم رسانه‌ای برای تأمین شفافیت، اعتماد عمومی و حکومت‌داری خوب حیاتی است. اما در افغانستان شاهد فرسایش پی‌گیر رسانه‌های مستقل هستیم.»

در بیانیه یوناما آمده است که رسانه‌ها در افغانستان با بحران شدید اقتصادی و محدودیت‌های اعمال‌شده از سوی حکومت طالبان دست و پنجه نرم می‌کنند. این چالش‌ها منجر به بسته شدن شماری از رسانه‌ها شده و فضای کاری برای خبرنگاران به‌ویژه خبرنگاران زن به‌شدت تهدیدآمیز شده است.

در همین حال، در بیانیه‌ی یوناما از تاثیرات فزاینده هوش مصنوعی بر فضای رسانه‌ای افغانستان اظهارنگرانی شده و از قول پاتریشیا مک‌فیلیپس، نماینده یونسکو در افغانستان، آمده است: «هوش مصنوعی می‌تواند برای پخش اطلاعات نادرست، نفرت‌پراکنی و ایجاد روش‌های تازه نظارت و سانسور مورد سوءاستفاده قرار گیرد، که تهدیدی جدی برای آزادی بیان محسوب می‌شود.»

وی افزوده است: «این شرایط ایجاب می‌کند که همکاری‌های ملی و بین‌المللی در جهت حفاظت از آزادی مطبوعات و مقابله با تهدیدهای فناوری، بیش از هر زمان دیگر تقویت گردد.»

این در حالی‌ست که در تازه ترین شاخص جهانی آزادی مطبوعات که توسط سازمان گزارشگران بدون مرز منتشر شده است، افغانستان در جمع ۱۸۰ کشور جهان در جایگاه ۱۷۵ قرار گرفته است.

مرکز خبرنگاران افغانستان نیز در گزارش سالانه خود از وضعیت آزادی رسانه‌ها نوشته است که از می ۲۰۲۴ تا اکنون، ۲۱۵ رویداد نقض آزادی رسانه‌ها را ثبت کرده است.

به گفته این مرکز، این موارد شامل ۱۷۵ مورد تهدید مستقیم و غیرمستقیم و ۴۰ مورد بازداشت خبرنگاران می‌شود که در مقایسه با دوره قبل (می ۲۰۲۳ تا می ۲۰۲۴) حدود ۵۸ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

مطالب مرتبط

جواب دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button