
سازمان ملل: افغانستان درگیر بدترین بحران حقوق زنان است
بخش زنان سازمان ملل متحد میگوید که افغانستان اکنون با یکی از شدیدترین بحرانهای حقوق زنان در جهان روبهرو است. بر اساس شاخص جنسیتی این سازمان در ۲۰۲۴ میلادی، نزدیک به ۸۰ درصد دختران جوان در افغانستان نه آموزش میبینند، نه شغلی دارند و نه در هیچ برنامه آموزشی یا حرفهای شرکت کرده اند.
این سازمان با نشر گزارشی گفته است که با گذشت نزدیک به چهار سال از بازگشت طالبان به قدرت، زنان با وجود محرومیت از همهی حقوق شان همچنان برای دسترسی به حقوق اولیه خود، از جمله آموزش، کار و آزادی رفتوآمد، مبارزه میکنند.
در گزارش آمده است که در شرایطی که بیش از ۸۰ فرمان و دستور محدودکننده از سوی طالبان صادر شده و دسترسی زنان به فضاهای عمومی، تحصیل و اشتغال را ممنوع کرده، نشانههایی از مقاومت خاموش؛ اما پرتوان در سراسر کشور دیده میشود.
بخش زنان سازمان ملل، با اشاره فرمانهای محدودکنندهی طالبان افزوده است که در گوشه و کنار کشور، شماری از زنان توانستهاند با ایجاد کسبوکارهای کوچک خانگی، کار در پشت صحنه پروژههای انساندوستانه یا شرکت در برنامههای سوادآموزی و مهارتآموزی، روزنههایی هرچند محدود؛ اما حیاتی برای ادامهی زندگی ایجاد کنند.
در اعلامیه تاکید شده است که بسیاری از زنان شهری که از رفتن به دانشگاه و کار منع شدهاند، با راهاندازی فروشگاههای آنلاین یا آموزشهای غیررسمی در خانهها، تلاش دارند هم خود را با وضعیت وفق دهند و هم از فراموشی کامل در عرصه اجتماعی جلوگیری کنند.
این در حالی است که طالبان، در نزدیک به چهار سال گذشته به وضع محدودیتهای روزافزون زنان و دختران از فضاهای عمومی حذف کرده اند. زنان در سایهی فرمانهای طالبان از ابتداییترین حقوق شان نیز منع شده اند.
کارشناسان سازمان ملل و فعالان حقوق بشر، چنین سیاستی را «آپارتاید جنسیتی» تعریف کرده اند.
در این بازهی زنانی، جامعهی جهانی و سازمانهای حقوق بشری بارها از طالبان خواسته که به حقوق زنان و دختران احترام گذاشته و محدودیتهای وضعشده را لغو کنند؛ اما طالبان حقوق زنان را جز از مسایل داخلی عنوان میکنند.