افغانستانجهانزنان و حقوق بشرسیاسیگزارش‌ها

سازمان ملل: ۸۰ درصد زنان افغانستان از آموزش و کار محروم‌اند

بخش زنان سازمان ملل متحد در تازه‌ترین گزارش خود، با تکیه بر «شاخص جنسیتی در افغانستان» در ۲۰۲۴ میلادی، اعلام کرده است که نزدیک به ۸۰ درصد از دختران و زنان در افغانستان از آموزش، کار و برنامه‌های آموزش حرفه‌ای محروم‌ هستند.

این نهاد امروز (سه‌شنبه، ۲۷ جوزا)، با نشر گزارشی گفته است که وضعیت کنونی زنان و دختران، افغانستان را در جایگاه دومین کشور دارای بیش‌ترین «شکاف جنسیتی» در جهان قرار داده است.

گزارش بخش زنان سازمان ملل متحد، وضعیت زنان را از زمان بازگشت طالبان به قدرت مورد بررسی قرار داده است، نشان می‌دهد که زنان افغانستان به‌طور میانگین تنها به ۱۷ درصد از توانایی بالقوهٔ خود برای انتخاب و دست‌یابی به فرصت‌ها دست یافته‌اند؛ در حالی‌ که میانگین جهانی این شاخص، بیش از ۶۰ درصد است.

گزارش به نقل از سیما بحوث، مدیر اجرایی این نهاد زنان سازمان ملل متحد نوشته است که زنان و دختران افغانستان، منبع اصلی پیش‌رفت کشور هستند.

وی تاکید کرد: «با وجود حذف سیستماتیک، آن‌ها هم‌چنان ایستادگی می‌کنند، یک‌دیگر را حمایت می‌کنند و برای ساختن جامعه‌ای عادلانه‌تر می‌کوشند.»

همچنین در بخشی از این گزارش آمده است که شکاف در مشارکت اقتصادی میان زنان و مردان به‌شکل چشم‌گیری گسترده است؛ به‌گونه‌ای که تنها ۲۴ درصد از زنان در بازار کار حضور دارند، در حالی که این میزان برای مردان ۸۹ درصد اعلام شده است.

این نهاد افزوده است که ۷۴ درصد از زنان به‌صورت پیوسته درگیر کارهای خانگی بدون دریافت مزد هستند، در حالی که این رقم در میان مردان تنها سه درصد است.

همچنین در حوزه‌ی دسترسی مالی نیز، این گزارش نشان می‌دهد که مردان سه برابر بیشتر از زنان به حساب‌های بانکی و خدمات مالی دست‌رسی دارند.

بخش زنان سازمان ملل در ادامه‌ی این گزارش هشدار داده که با تداوم ممنوعیت آموزش در دوره‌های متوسطه و عالی برای دختران، نرخ تکمیل تحصیلات آنان به‌زودی به صفر خواهد رسید.

با وجود حذف زنان از عرصه‌های سیاسی و مدیریتی، این گزارش تأکید می‌کند که تلاش زنان برای مشارکت اجتماعی، کسب درآمد، حمایت متقابل و مطالبه‌ی حقوق‌شان هم‌چنان ادامه دارد.

نگرانی‌ها از وضعیت زنان و دختران در افغانستان در حالی‌ست که طالبان از زمان بازگشت شان به قدرت، بیش از ۱۰۰ فرمان محدودکننده بر زنان و دختران صادر کرده‌اند. اکنون زنان در این کشور از ابتدایی‌ترین حقوق شان از جمله حق آموزش، کار، تفریح و سفر محروم هستند.

طالبان، بیش‌از سه سال است که به دلیل وضع این محدودیت‌ها از سوی کشورهای جهان به نقض‌کنندگان حقوق بشر متهم هستند.

جواب دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button