
حمله موشکی هند به پاکستان؛ تلفات غیرنظامیان و واکنشهای بینالمللی
بامداد چهارشنبه، ۱۷ ثور (۷ مه)، هند با انجام حملات هوایی گسترده، چندین هدف در خاک پاکستان و کشمیر تحت کنترل این کشور را بمباران کرد. به گفته دولت هند، این حملات «هدفمند و دقیق» بوده و زیرساختهای مرتبط با گروههای تروریستی را هدف قرار داده است. وزارت دفاع هند اعلام کرد ۹ نقطه را هدف قرار داده و تأکید کرد که این اقدام با «خویشتنداری» انجام شده و تأسیسات نظامی پاکستان مورد حمله قرار نگرفتهاند.
در مقابل، ارتش پاکستان اعلام کرد که این حملات مناطق غیرنظامی در ایالت پنجاب و کشمیر تحت کنترل پاکستان را نیز هدف قرار داده و نخستوزیر این کشور، شهباز شریف، با محکوم کردن این حملات، وعده انتقام داده است. به گفته او، هند در پنج نقطه دست به «حملاتی بزدلانه» زده و پاکستان «حق پاسخگویی کامل» را برای خود محفوظ میداند.
منابع خبری از کشته شدن دستکم ۳۴ نفر و زخمی شدن دهها نفر دیگر خبر دادهاند که بنا بر ادعای پاکستان، زنان و کودکان نیز در میان قربانیان هستند. تلویزیون دولتی پاکستان مدعی شده است که نیروی هوایی این کشور پنج جنگنده هندی را سرنگون کرده، اما هند فقط سقوط سه جنگنده را تأیید کرده است. تصاویر منتشر شده در رسانهها لاشه این جنگندهها را در کشمیر و ایالت پنجاب هند نشان میدهد.
در پی این تنش، پاکستان حریم هوایی خود را برای ۴۸ ساعت بست و پروازها در فرودگاههای اسلامآباد و لاهور متوقف شد.
تنشهای اخیر پس از حمله تروریستی دوم ثور (۲۲ اپریل) در منطقه گردشگری پهلگام در کشمیر تحت کنترل هند آغاز شد که در آن ۲۶ نفر، عمدتاً گردشگران هندی، کشته شدند. دولت هند، پاکستان را به حمایت از عاملان این حمله متهم کرده، اما اسلامآباد این اتهامات را رد کرده است.
واکنشها
دبیرکل سازمان ملل، آنتونیو گوترش، با ابراز «نگرانی شدید»، از دو کشور خواست تا نهایت خویشتنداری را نشان دهند و هشدار داد که جهان تحمل یک جنگ میان دو قدرت اتمی را ندارد.
چین نیز ضمن ابراز نگرانی، خواستار اولویت دادن به صلح و ثبات شد. وزارت خارجه چین تأکید کرد که دو کشور باید از هرگونه اقدامی که تنش را تشدید میکند، پرهیز کنند. آمریکا نیز خواستار باز نگه داشتن کانالهای دیپلماتیک و تلاش برای راهحل مسالمتآمیز شد.
وزارت خارجه فرانسه با تأکید بر حق هند در مقابله با تروریسم، از هر دو کشور خواست از آسیب رساندن به غیرنظامیان پرهیز کنند. آلمان، بریتانیا، روسیه و اتحادیه اروپا نیز خواستار کاهش تنش از طریق گفتوگو شدند.
جمهوری اسلامی ایران تلاشهایی برای میانجیگری آغاز کرده و عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، ابتدا به اسلامآباد و قرار است فردا به دهلی نو سفر کند. ایران روابط متوازن خود با هر دو کشور را دلیل ورود به این بحران اعلام کرده است.
وزارت خارجه طالبان نیز با صدور بیانیهای خواستار حل اختلافات از راه دیپلماسی شده و نسبت به پیامدهای یک درگیری گسترده در منطقه هشدار داده است.
منطقه کشمیر، همواره یکی از نقاط حساس در روابط هند و پاکستان بوده است. این دو کشور از زمان استقلال در سال ۱۹۴۷، سه بار با یکدیگر جنگیدهاند که دو مورد آن بر سر کشمیر بوده است. در حالیکه خطر یک رویارویی گستردهتر همچنان وجود دارد، جامعه جهانی بهطور جدی خواستار مهار بحران پیش از گسترش آن شده است.