
سازمان ملل: بیش از ۷۰ درصد زنان افغانستان با موانع جدی در دسترسی به کمکهای بشردوستانه روبهرو هستند
بخش زنان سازمان ملل متحد (UN Women) در گزارش جدیدیش گفته است که بیش از ۷۰ درصد زنان و دختران افغانستان در دسترسی به کمکهای بشردوستانه با چالشهای گستردهای مواجه هستند.
این گزارش که دیروز(یکشنبه، ۷ ثور/ ۲۷ اپریل) منتشر شده، بر پایه مصاحبه با بیش از ۲۰ هزار نفر در ۳۴ ولایت افغانستان تهیه گردیده است.
گزارش تأکید میکند که تبعیض جنسیتی، سیاستهای محدودکننده طالبان و موانع سیستماتیک، بحران انسانی در این کشور را تشدید کرده است.
بر اساس این گزارش، قوانین سختگیرانه طالبان از جمله الزام همراهی یک محرم مرد برای زنان، ممنوعیت کار آنان در سازمانهای غیردولتی و آژانسهای بینالمللی، و محرومیت دختران از تحصیل بالاتر از مقطع ابتدایی، دسترسی به خدمات ضروری مانند بهداشت، آموزش و تغذیه را به شدت کاهش داده است. این محدودیتها همچنین حضور زنان در تصمیمگیریهای جامعه را نادیده گرفته و پاسخگویی به نیازهای آنان را مختل کرده است.
این نهاد وابسته به ملل متحد اعلام کرده تنها ۴۳ درصد دختران در سن تحصیل به مکتب ابتدایی دسترسی دارند و تقریباً هیچ دختری در گروه سنی ۱۳ تا ۱۷ سال اجازه تحصیل ندارد. یو ان وومن تأکید کرده که محرومیت از آموزش، چرخه فقر را تداوم بخشیده و توسعه اجتماعی و اقتصادی افغانستان را تضعیف میکند.
گزارش میافزاید که خانوارهای تحت سرپرستی زنان با چالشهایی مانند مسکن ناامن، کمبود لباس گرم در زمستان، و فشار اقتصادی فزاینده مواجهند. گزارش نشان میدهد بسیاری از این خانوادهها مجبور به حذف وعدههای غذایی، خارج کردن کودکان از مکتب و حتی ازدواج زودهنگام دختران شدهاند. همچنین بدهی این خانوارها در مقایسه با خانوادههای تحت سرپرستی مردان به مراتب بیشتر است.
در گزارش آمده که محدودیت در آزادی حرکت، کمبود کارکنان بهداشتی زن و موانع مالی، دسترسی زنان به مراقبتهای بهداشتی را مختل کرده است. این وضعیت به ویژه سلامت مادران، نرخ باروری و سلامت روانی زنان را تحت تأثیر قرار داده است. زنان باردار و شیرده نیز با سوءتغذیه و رژیم غذایی ناکافی روبهرو هستند.
گزارش هشدار میدهد زنان و دختران افغان به دلیل فرسایش حقوق مدنی و محرومیت از مشارکت اجتماعی، بیش از گذشته در معرض خشونت مبتنی بر جنسیت، ازدواج اجباری و آوارگی قرار دارند.
این گزارش در شرایطی منتشر شده که طالبان طی چهار سال پس از حاکمیت دوباره برافغانستان، محدودیتها بر زنان و دختران را به طور پیوسته تشدید کردهاند.