
اعدام چهار نفر توسط طالبان در ولایات مختلف
دادگاه عالی طالبان در اعلامیههای جداگانه از اجرای حکم اعدام چهار نفر در ولایتهای بادغیس، نیمروز و فراه به اتهام قتل در ملا عام خبر دادند. این اولین بار است که در یک روز، چندین اعدام همزمان در مناطق مختلف افغانستان اجرا میشود.
این دادگاه در اعلامیهای امروز(جمعه، ۲۲حمل/۱۱ اپریل) در ایکس نوشته است که دو مرد در شهر قلعهنو، مرکز ولایت بادغیس، با شلیک گلوله اعدام شدند. خبرگزاری فرانسه به نقل از شاهدان عینی گزارش داده است که این حکم توسط بستگان قربانیان، اجرا شده و هر یک از محکومان با شلیک ۶ تا ۷ گلوله اعدام شدهاند.
این دادگاه همچنان در یک پست دیگر در ایکس» تأیید کرد که سومین فرد محکوم به اعدام در شهر زرنج، مرکز ولایت نیمروز، کشته شده است. جزئیات نحوه اجرای حکم این فرد منتشر نشده است.
دادگاه عالی طالبان همچنین از اجرای چهارمین حکم اعدام در ولایت فراه خبر دادند، اما اطلاعات بیشتری درباره چگونگی اجرای آن ارائه نکردهاند.
دادگاه عالی طالبان در این بیانیهها ادعا کردهاند که پرونده این افراد پس از «بررسیهای بسیار دقیق و مکرر» نهایی شده و حکم اعدام آنها توسط رهبر طالبان تأیید شده است.
در بیانیه همچنان آمده است که قبل از اجرای حکم از خانواده قربانیان خواسته شده است که محکومان را عفو کنند، اما به گفته این دادگاه، خانوادههای قربانیان این درخواست را نپذیرفتند.
مقامات محلی طالبان در ولایات بادغیس، فراه و نیمروز، دیروز از اجرای حکم اعدام این افراد خبر داده بود و در فراخوانهایی از مردم و کارمندان دولتی تحت کنترول خود خواسته بود برای تماشای این مجازاتها در محل اجرای حکم گرد هم آیند.
این اعدامها واکنش شماری از افراد و نهادها را در پی داشته است.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور افغانستان از اعدام علنی این چهار نفر ابراز تأسف کرده و گفته است که این اعدامها و سایر مجازاتهای بدنی که توسط طالبان در ملاءعام اجرا میشود، نقض آشکار قوانین بینالمللی است.
یوناما در بیانیهی خواستار توقف فوری مجازات اعدام شده و آن را در تضاد با «حق اساسی زندگی» خوانده است
سازمان عفو بینالملل نیز این اعدامها را محکوم کرده و آن را «توهین فاحش» به کرامت انسانی و نقض قوانین و معیارهای بینالمللی خوانده است. .
این سازمان طالبان را به نادیدهگرفتن آشکار اصول حقوق بشر متهم کرده و تصریح کرده است که این گروه با بیتوجهی کامل به قوانین بینالمللی به نقض آشکار حقوق بشر ادامه میدهد.
طالبان پس از بازگشت به قدرت در سال ۱۴۰۰، مجازاتهای شدید از جمله اعدام، شلاق را بار دیگر در افغانستان احیا کردهاند.
این گروه انتقادات جامعه جهانی و سازمانهای حقوق بشری در مورد نقض حقوق بشر توسط این گروه را مداخله در امور داخلی افغانستان دانسته و رد کرده اند.