
پایان کمکهای ایالات متحده به افغانستان؛سازمان ملل: حکم اعدام ملیونها گرسنه است
خبرگزاری رویترز گزارش داده است که دولت دونالد ترامپ در حال پایان دادن به کمکهای باقیمانده خود به افغانستان و چندین کشور دیگر است؛ اقدامی که توسط برنامه جهانی غذا همچون صدور «حکم اعدام» ملیونها انسان توصیف شده است.
رویترز با استناد به اطلاعات ارائهشده از سوی یک نهاد امدادرسان، نوشته که مجموع کمکهای متوقفشده ایالات متحده به کشورهای مختلف، بیش از ۱.۳ میلیارد دالر تخمین زده میشود. این کمکها شامل ۵۶۲ میلیون دالر برای افغانستان، ۱۰۵ میلیون دالر برای یمن، ۱۷۰ میلیون دالر برای سومالی، ۲۳۷ میلیون دالر برای سوریه و ۱۲ میلیون دالر برای غزه است.
برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد هشدار داده است که قطع این کمکهای اضطراری میتواند به فاجعهای انسانی منجر شود و برای میلیونها نفر که با گرسنگی شدید روبهرو هستند، به مثابه «حکم اعدام» است.
سیندی مککین، رئیس برنامه جهانی غذا، در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «این کاهش بودجه، نه تنها گرسنگی را تشدید میکند بلکه بیثباتی را نیز تقویت کرده و جهان را ناامنتر میسازد.»
از سوی دیگر، سخنگوی سازمان ملل متحد، استفان دوجاریک، اعلام کرده که این سازمان در حال بررسی جزئیات قراردادهای لغوشده است. به گفته منابع مختلف، این کاهش کمکها بخش دیگری از تلاشهای دولت ترامپ برای کاهش و برچیدن برنامههای توسعه بینالمللی ایالات متحده است.
از زمان ورود ترامپ به کاخ سفید، دولت وی به طور گستردهای کمکهای خارجی را متوقف کرده است، اما برخی برنامهها همچنان از این تعلیق معاف ماندهاند.
ایالات متحده در سالهای اخیر بزرگترین کمککننده به افغانستان تحت حاکمیت طالبان بوده است. با این حال، بهگفته منابع مطلع، بودجه سازمان توسعه بینالمللی ایالات متحده برای افغانستان به پایان رسیده است. در این راستا، بودجههای لغوشده شامل کمک به آژانسهای سازمان ملل متحد و چندین سازمان غیردولتی است که به زنان و دختران کمک میکنند.
در حالی که افغانستان با بحرانهای انسانی جدی روبهرو است، برنامه جهانی غذا اعلام کرده است که این کشور به شدت در معرض خطر قحطی است. طبق گزارشهای سازمان ملل، بیش از ۲۳ میلیون نفر، که نیمی از آنان کودک هستند، به کمکهای فوری نیاز دارند.
کارشناسان به رویترزگفتند که این تغییرات در سیاستهای کمکی ایالات متحده، علاوه بر تشدید بحرانهای بشردوستانه، ممکن است موج جدیدی از مهاجرتهای غیرقانونی و بیثباتی اقتصادی در افغانستان ایجاد کند.
این کارشناسان هشدار دادهاند که این وضعیت میتواند به پیوستن افراد به گروههای افراطی، نظیر داعش، منجر شود و شرایط را برای میلیونها انسان در افغانستان بحرانیتر کند.