افغانستانزنان و حقوق بشرگزارش‌ها

اتانبایوا: ایدولوژی طالبان مانع اصلی باز گشت افغانستان به جامعه جهانی است

رُزا اُتونبایوا، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان در جلسه شورای امنیت این نهاد با اشاره به ضرورت بازگشت افغانستان به جامعه بین‌المللی گفته است که قانون امربه معروف و نهی از منکر که بازتاب دهنده ایدولوژی طالبان است، مانع اصلی در مسیر بازگشت افغانستان به نظام بین المللی محسوب میشود.

در این جلسه که دیروز (دوشنبه، ۲۰حوت/۱۰مارچ) در مقر این سازمان برگزار شده بود، اوتانبایوا تاکید کرد که طالبان با «اولویت‌دهی ایدئولوژی بر تعهدات بین‌المللی» مانع جدی بازگشت افغانستان به جامعه بین‌المللی است.

او همچنان گفت که طالبان به تعهدات بین‌المللی به‌صورت «گزینشی» عمل کرده و برخی را با استناد به حاکمیت ملی رد کرده‌اند. تعهداتی که به گفته رئیس یوناما«نه تنها بر پیشرفت سیاسی، بلکه بر رفاه ۴۰ میلیون افغان تأثیر مستقیم دارد.»

نماینده دبیر کل سازمان ملل متحد، در بخش دیگر از سخنانش همچنان گفت که محدودیت‌های شدید بر حقوق زنان، از جمله ممنوعیت آموزش دختران (در آستانه چهارمین سال) و تعطیلی مؤسسات آموزش صحی زنان در ماه جدی(دسمبر ۲۰۲۴)، آغاز شد، همچنان ادامه دارد.

او با اشاره به کنفرانس علمای اسلام در پاکستان در مورد آموزش دختران و اعلامیه جده سازمان کنفرانس اسلامی در مورد حقوق زنان افزود: «این محدودیت‌ها که بحران مرگ ومیر مادران و نوزادان را تشدید میکنند، هیچ توجیه دینی ندارند.»

نماینده ملل متحد در گزارشش با اشاره به حملات اخیر داعش در قندز که منجر به کشته شدن ۱۸ نفر از جمله نیروهای امنیتی طالبان شد، همچنین حمله این گروه به وزارت شهرسازی و مسکن که در آن معاون وزیر شهرسازی زخم برداشت و فعالیت‌های تحریک طالبان در کشور، توانایی و تعهد طالبان در مبارزه با گروه‌های تروریستی را زیر سوال برد.

او در قسمت دیگر از گزارشش به بحران انسان در افغانستان اشاره کرد و گفت که بیش از نیمی از جمعیت افغانستان (حدود ۲۳ میلیون نفر) در سال ۲۰۲۵ به کمکهای فوری بشردوستانه وابسته‌اند، با این حال به گفته اتانبایوا، کاهش بودجه جهانی موجب تعطیلی ۲۰۰ مرکز بهداشتی در ماه گذشه میلادی و قطع خدمات مقابله با سوءتغذیه کودکان شده است.

ایالات متحده امریکا که از بزرگترین اهدا کننده کمک‌های خارجی به جهان است، پس از به قدرت رسیدن دونالد ترامپ تمامی کمک‌های خارجی را تعلیق کرده است. در پی این تصمیم بسیار از نهاد‌های مددرسان در افغانستان از جمله نهاد های ملل متحد با کاهش شدید بودجه مواجه شده است.

نماینده دبیرکل ملل متحد همچنین گفت که اقتصاد افغانستان در سال ۲۰۲۴ میلادی در نتیجه سرمایه‌گذاری‌های منطقه‌ای در زیرساختها، رشد ۲.۷ درصدی داشت است، اما او تأکید کرد که این رشد جبران‌کننده کاهش کمکهای خارجی و افزایش جمعیت نیست.

اُتونبایوا هشدار داد افغانستان به دلیل «رقابت اولویتهای جهانی و کاهش بودجه‌ها» در خطر فقر بیشتر و انزوا قرار دارد و تنها با «تعهد واضح طالبان به تعهدات بین‌المللی» میتوان از این سناریو جلوگیری کرد.

این در حالی است که ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان، چندی پیش مأموریت یوناما در افغانستان را نا موثر و غیر مفید توصیف کرده بود. به گفته او یوناما از افغانستان تحت حاکمیت این گروه در سازمان ملل تصویر نا درست ارائه می‌کند.

دسترسی سریع

جواب دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button