افغانستانجهان

پنجمین دور نشست وین با موضوع افغانستان دموکراتیک برگزار شد

پنجمین دور از سلسله نشستهای «روند وین برای یک افغانستان دموکراتیک» با حضور ده‌ها چهره سیاسی مخالف طالبان، امروز سه‌شنبه، ۳۰دلو (۱۸ فبروری) در وین پایتخت اتریش آغاز شد. این نشست دوروزه که با میزبانی موسسه مطالعات بین‌المللی وین و زیر نظر «ولفگانگ پتریچ»، دیپلمات بازنشسته اتریشی برگزار میشود، هدف اصلی خود را تقویت اتحاد نیروهای ضدطالبان و ارائه راهکارهایی برای ایجاد حکومتی دموکراتیک در افغانستان اعلام کرده است.

در این نشست که بخشی از آن پشت درهای بسته برگزار شد، رهبران جبهه‌های مخالف طالبان از جمله احمد مسعود (رهبر جبهه مقاومت ملی) و یاسین ضیا (رهبر جبهه آزادی افغانستان) حضور داشتند. علی میثم نظری، مسئول روابط خارجی جبهه مقاومت ملی، در شبکه ایکس تأکید کرد که بیش از ۹۰ نفر از چهره‌های سیاسی، نظامی و مدنی افغانستان در این نشست شرکت کرده‌اند.

شرکت‌کنندگان، محورهای اصلی گفتوگوها را شامل موارد چون، بررسی پیشرفت «نقشه راه» تصویب‌شده در نشست سال گذشته، ارزیابی وضعیت بحرانی افغانستان تحت حاکمیت طالبان، جستوجوی راه‌های پرکردن خلأ قدرت و ایجاد صلح پایدار، هماهنگی برای تقویت مبارزه علیه طالبان، از طریق اتحاد جبهه‌های نظامی، جنبش زنان و نهادهای مدنی اعلام کرده‌اند.

جبهه آزادی افغانستان در بیانیه‌ای اعلام کرد که این نشست به دنبال یافتن «راهکارهای مبارزه برای آزادی افغانستان از سلطه نامشروع طالبان» است و از «مبارزه فراگیر برای سرنگونی رژیم طالبان و مقابله با تروریسم» حمایت میکند. یاسین ضیا نیز که برای نخستین بار در نشست وین حضور یافته، خواستار بسیج نیروهای داخلی و بین‌المللی علیه طالبان شد.

حکومت طالبان تاکنون واکنشی به این نشست نشان نداده است، اما در گذشته برگزاری چنین نشستهایی را «به زیان منافع افغانستان» محکوم کرده بود. پیشتر، در چهارمین دور این نشست (جون ۲۰۲۴)، مخالفان از جامعه بین‌المللی خواسته بودند به طالبان مشروعیت ندهند و روابطش را عادی‌سازی نکنند.

منتقدان معتقدند باوجود تلاشها، پراکندگی جغرافیایی و اختلافات داخلی میان گروههای مخالف، مانع شکل‌گیری یک جبهه متحد و مؤثر شده است. برخی تحلیلگران این نشستها را صرفاً «نمادین» و فاقد تأثیر عملی بر تحولات افغانستان میدانند.

نشستهای وین از حدود دو سال و نیم پیش با هدف ایجاد اتحاد میان نیروهای ضدطالبان آغاز شد. در دورهای پیشین، بر لزوم «مبارزه مسلحانه» و بسیج مردمی علیه طالبان تأکید میشد. این پنجمین نشست در حالی برگزار میشود که طالبان در نشست موازی دوحه (جون ۲۰۲۴) با نمایندگان سازمان ملل گفتوگو کردند، اما توافق چشمگیری حاصل نشد.

 

جواب دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button