جهانگزارش‌ها

توافق اسرائیل و حماس بر سر آتش بس و آزادی گروگان‌ها

صدر اعظم قطر و رئیس جمهور امریکا از بدست آمدن توافق بر سر آتش بس در غزه و آزادی گروگان‌های اسرائیلی در دست حماس خبر دادند.

شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی‌، صدر اعظم قطر نیمه شب چهارشنبه ۲۶جدی/۱۵جنوری در کنفرانس خبری بدست آمدن توافق را اعلام کرد.

به گفته‌ی او آتش‌بس روز یکشنبه ۳۰جدی/۱۹جنوری به اجرا در خواهد آمد.

همزمان با کنفرانس خبری صدر اعظم قطر‌، جوبایدن رئیس جمهور امریکا نیز در یک کنفرانس خبری در واشنگتن حصول توافق را نتیجه تلاش چندین ماهه حکومتش خواند و گفت که زمینه اصلی مفاد این توافق در ماه می سال گذشته‌ی میلادی تدوین شده بود.

دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب که تا چهار روز دیگر سکان رهبری امریکا را در دست میگیرد مدعی دیگر به سرانجام رساندن این توافق، در شبکه اجتماعی‌اش “تروث سوشال” نوشت: «ما به توافقی برای آزادی گروگانها در خاورمیانه دست پیدا کردیم. آنها به زودی آزاد می‌شوند.»

در همین حال خلیل الحیه مذاکره کننده ارشد حماس در بیانیه‌ی گفت که با این توافق اسرائیل از رسیدن به اهداف اعلام شده نظامی‌اش شکست خورد است.

او همچنان گفت که حماس رنجی را که مردم فلسطین در طول ۱۵ ماه حملات مداوم اسرائیل متقبل شده است، فراموش نخواهد کرد.

الحیه گفت: «به نمایندگی از همه قربانیان، هر قطره خونی که ریخته شد و هر اشک رنج و ظلمی که سرازیر شد، ما می‌گوییم: ما فراموش نخواهیم کرد.»

با این حال اسرائیل تاهنوز بگونه رسمی پذیریش توافق را اعلام نکرده است. دفتر بنیامین نتانیاهو صدر اعظم اسرائیل گفته است، که او اعلام رسمی توافق را به پس از نهایی شدن جزئیات موکول کرده است. به گفته این دفتر، جزئیات در حال تدوین است.

قرار است متن توافق امروز در کابینه اسرائیل مورد بحث قرار داده شود و انتظار میرود که از سوی کابینه تأیید شود.

اعلام توافق آتش‌بس استقبال گسترده جهانی را به همراه داشت و رهبران جهان با ابراز خرسندی از این توافق، خواهان اجرای کامل آن وخاتمه دادن به رنج غیرنظامیان شدند.

آنتونیو گوترش، سرمنشی ملل متحد در اعلامیه‌ی گفته است که اولویت این توافق باید تسهیل کمک‌رسانی به آسیب‌دیده‌گان از در گیری‌ها باشد.

ولکرتورک کمیشنر ارشد حقوق بشر این سازمان هم گفته است که این توافق بعد از این همه رنج و عذاب غیر قابل تحمل، یک مرهم بزرگ است و باید پابرجا بماند.

پدرو سانچز، صدر اعظم اسپانیا، ضمن «ضروری» خواندن این توافق برای ثبات در منطقه، آن را یک گام «حیاتی» برای تحقق یک کشور مستقل فلسطینی ارزیابی کرده است.

خبر توافق آتش‌بس با موجی از شادی و جشن فلسطنیان در نوار غزه کرانه باختری و اردوگاه آورگان فلسطینی در اردن و لبنان به همراه بود. به گفته رسانه‌ها ساکنان غزه ساعت‌ها در خیابان‌ها منتظر اعلام خبر توافق بودند تا آنرا جشن بگیرند.

پس از حملات غافل‌گیر کننده حماس و جهاد اسلامی در ۱۵میزان ۱۴۰۲/ ۷اکتبر۲۰۲۳ که منجر به کشته شدن ۱۲۰۰ تن اسرائیلی و گروگان گرفتن ۲۵۰ نفر دیگر شد، اسرائیل کارزار گسترده‌ی نظامی را آغاز کرد که طی آن بیش از ۴۶هزار نفر (طبق آمار ثبت شده) عمدتا غیر نظامیان که تعداد قابل توجهی آن را زنان و کودکان تشکیل میدهند، کشته شدند.

به سبب بمباران پی هم اسرائیل تقریبا تمامی منازل مسکونی و زیرساختهای حیاتی این باریکه تخریب شده است.

جنگ اسرائیل علیه حماس به دلیل پیامد های فاجعه‌بار انسانی، اعتراضات گسترده‌ی بین المللی را به همراه داشت و چندین بار از طریق شورای امنیت ملل متحد برای توقف آن تلاش صورت گرفته بود، اما به سبب وتوی ایالات متحده امریکا این تلاشها شکست خورده بود.

دسترسی سریع

جواب دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button