
سازمان ملل: قابلهها ۹۰ درصد مراقبتهای ضروری صحی را در افغانستان انجام میدهند
صندوق جمعیت ملل متحد (UNFPA) در افغانستان به مناسبت روز جهانی قابلهها اعلام کرد که قابلهها نقش حیاتی در ارائه مراقبتهای بهداشتی ضروری دارند و تا ۹۰ درصد از این مراقبتهای ضروری صحی را در شرایط بحرانی انجام میدهند.
این نهاد بینالمللی امروز (دوشنبه، ۱۵ ثور/ ۵ می) با نشر پیامی در شبکه اجتماعی «ایکس» از تلاشهای قابلههای افغانستان تقدیر کرد و تأکید نمود که مراقبتهای بهداشت باروری حتی در شرایط اضطراری نیز باید ادامه یابد.»
در بخشی از این پیام آمده است: «زنان در مواقع بحرانی زایمان را متوقف نمیکنند، بنابراین دسترسی به خدمات صحی باروری نیز نباید متوقف شود.»
صندوق جمعیت ملل متحد در ادامه با انتشار ویدیویی از یک قابله به نام حبیبه در هرات، خاطرنشان کرد: «قابلههایی مانند حبیبه قادرند تا ۹۰ درصد مراقبتهای ضروری را انجام دهند و حتی در شرایط دشوار، جان مادران و نوزادان را نجات دهند.»
افغانستان همچنان یکی از کشورهایی است که بالاترین نرخ مرگومیر مادران و نوزادان را در زمان زایمان دارد. کمبود پرسنل مجرب و امکانات صحی از موانع اصلی در ارائه خدمات صحی، بهویژه در حوزه سلامت باروری است.
این در حالیاست که طالبان تحصیل و آموزش دختران را بالاتر از صنف ششم ممنوع کردهاند. این ممنوعیت نگرانیها درباره کمبود شدید داکتران و قابلههای زن در آینده را افزایش داد است. ادامه این روند میتواند بحران صحی در افغانستان را تشدید کند.
صندوق جمعیت ملل متحد از جامعه جهانی خواسته است تا از برنامههای آموزشی و حمایتی برای قابلهها در افغانستان پشتیبانی کنند تا بتوانند خدمات حیاتی خود را به زنان و کودکان این کشور ارائه دهند.