
پیامد قطع کمکهای امریکا؛ سازمان جهانی صحت: فعالیت ۲۰۲ مرکز صحی متوقف شد
سازمان جهانی صحت (دبلیو.اچ.او) در تازهترین گزارش خود گفته است که با توقف کمکهای مالی ایالات متحده در فبروری سال جاری میلادی، فعالیت ۲۰۲ مرکز صحی در افغانستان متوقف شده است.
این سازمان در این گزارش که امروز(پنجشنبه، ۴ثور/ ۲۴ اپریل) منتشر شده گفته است که با بسته شدن این مراکز صحی، دسترسی ۱.۸ میلیون نفر در ۲۸ ولایت به خدمات ضروری درمانی و صحی مختل شده است.
این گزارش درحالی نشر شده که پیشتر، سازمان جهانی صحت هشدار داده بود که ۸۰ درصد مراکز تحت حمایت این سازمان در افغانستان به دلیل کمبود بودجه تعطیل خواهند شد.
بر اساس گزارش، افغانستان هماکنون با شیوع گسترده بیماریهایی چون سوءتغذیه، سرخکان، مالاریا، تب دنگی، فلج اطفال و تب خونریزیدهنده کریمه-کنگو دست و پنجه نرم میکند.
گزارش میافزاید، موارد ابتلا به عفونت حاد تنفسی در ماه مارچ با کاهش ۱۸.۹ درصدی نسبت به فبروری به ۱۳۹,۲۲۶ مورد و مرگومیر ناشی از آن به ۳۰۹ مورد رسید. سازمان جهانی صحت دلیل این کاهش را تاثیر گرمایش هوا و افزایش پوشش واکسیناسیون علیه پنومونی و آنفولانزا عنوان کرده است.
گزارش به آمار روبرو رشد سرخکان اشاره کرده میگوید که موارد این بیماری در ماه مارچ با ۴۲.۸ درصد افزایش به ۱۲,۵۳۵ مورد مشکوک رسید و ۸۲ مورد مرگ گزارش شده است. در گزارش نرخ مرگومیر سرخکان ۰.۷ درصد گفته شده و تأکید گردیده که این ارقام نشاندهنده شدت آن در میان جمعیت واکسینهنشده است.
براساس گزارش، سازمان جهانی صحت در ماه مارچ، ۷۹۴ مورد مالاریا، ۲۹ مورد تب کریمه-کنگو، ۱۸ مورد تب دنگی و ۱۴۷ مورد بیماری کرونا را ثبت کرده است. همچنین گزارش میافزاید که موارد اسهال آبکی حاد با ۹.۴ درصد افزایش به ۷,۱۲۸ مورد رسیده است.
این سازمان تاکید کرد که توقف کمکهای بینالمللی، قطع کمکهای خارجی ایالات متحده که از بزرگترین کمک کنندهگان به افغانستان بود، نظام سلامت افغانستان را در آستانه «فاجعه انسانی» قرار داده است.
سازمان جهانی صحت از جامعه جهانی خواسته است تا برای جلوگیری از مرگومیرهای قابل پیشگیری، به ویژه در میان کودکان و زنان، حمایت مالی خود را به سرعت ازسرگیرند.